Flesch János nagyszerű világrekordja és ötletessége

A tábla megtekintése nélkül játszani már egy átlagos sakkozónak sem nagy kunszt. Viszont 52 táblán vakon játszani egyszerre, azaz vakszimultánt adni 52 átlagos sakkozónak… hát arra csak Flesch János (1933-1983) volt képes.

 janos_flesch.jpg


E hihetetlen világrekord Budapesten született 1960-ban, és a mai napig nem dőlt meg, amit igazából nem csodálok. A végeredény: 13 óra alatt 31 győzelem, 18 döntetlen, 3 vesztés.
Flesch János, nemzetközi nagymester munkássága azonban sokkal több ennél. Kitűnően írt és elemzett, ráadásul könnyed és humoros formában (bárki ellenőrizheti, aki elolvassa pl. a Sakkvilág trónusáért 1-2. című könyvét).
Az alábbi történet is a humorról szól, és egyúttal arról, miként lehet a sakkban legális módon megtéveszteni és összezavarni az ellenfelet, ám lehetőség szerint annyira, hogy már azt se tudja fiú-e vagy lány.
Réges-rég az NB I-es csapatbajnokságon Flesch egy olyan nagymestert kapott ellenfélnek, akitől tartott kissé, ezért még a parti kezdete előtt felhívta telefonon, hogy neki el kell utaznia egy versenyre, vasárnap szeretne egy gyors döntetlent játszani az indulás előtt. Sosem kérne ilyet, hogy remizzenek, de most fontos lenne számára, hogy a csapatban a szerződése szerinti kellő számú játszmája meglegyen, viszont végigjátszani nem tudná a partit. A nagymester sajnálkozott, szívesen megtenné, de hát ez csapatverseny, nem egyéni, sajnos most nem tehet ilyen engedményt. Nyilván ezután nem is készült Fleschre.

i23.jpg

Eljött a vasárnap, és a ravasz Flesch megjelent egy nagy bőrönddel görnyedezve. Megint döntetlent ajánlott, persze sikertelenül. Elkezdődött a küzdelem. A másik nagymester az óráját nézte, mikor megy már Jancsi. Egyszer aztán a ravasz Flesch kezdett előnybe kerülni. A másik nagymester erre felajánlotta neki a döntetlent, hogy most már menjen, ne késse le a repülőgépet. Legnagyobb meglepetésére Flesch visszautasította, és hatórás küzdelemben megnyerte a partit. „De hát most elment a repülő?” – kérdezte a parti után. „ Kis csacsi” – mondta a ravasz Flesch, azzal kinyitotta a „nehéz” bőröndöt: tökéletesen üres volt.


Végezetül nézzük meg, nagymesterünk hogyan nyert a vakszimultánon. Az állás az igen bonyolult és taktikus királycselből jött létre.
diagram001_28.png
Fehér lép!

A megoldás (hamarosan) a hozzászólások között.