A sakkozás ötödik világbajnoka: Dr. Max Euwe!

5108173922_a0f1853b66.jpg

Dr. Max Euwe 1935-ben két évre elhódította a világbajnokságot Aljechintől. A sakk tudományos szemlélete aratott diadalt a zsenialitás felett. Euwe rövid világbajnoki korszaka az egyetemes sakkozásnak mégis jelentős állomása. Játékmódorának tárgyilagossága és nagy elméleti kutatómunkája, valamint páratlan irodalmi munkássága követendő példa volt sokak számára. Még Aljechin is felhasználta a második páros mérkőzésükön Euwe fegyvereit – Euwe ellen!

resolve.jpg

Dr. Max Euwe a civil életben matematikatanár volt. Ez meglehetősen különleges, hiszen a polgári foglalkozás nem jellemző a sakkvilágbajnokokra...

Dr. Max Euwe 1901. május 20-án született Watergrafsmeer községben, Hollandiában. A sakkjátékot szüleitől tanulta meg négy éves korában. Nyilvános versenyen először 10 éves korában játszott. Nem volt csodagyerek, nem is annak sorolták. Erős, jó sakkozó volt csupán. Játékán látszott, hogy sokat forgatta a sakk könyveket, stílusa nem a naturalista őstehetség érzetét keltette.
Folyamatosan játszott különböző versenyeken. Komolyabb versenyre azonban 1919-ben jut el, Hastingsbe, és rögtön megszerzi a negyedik helyet. A következő években többnyire nem szerepel sikeresen a versenyeken, pontosabban kifejezve, ritkán szerzi meg az első helyet, ugyanakkor hibáiból rengeteget tanul, és hangyaszorgalommal fejleszti tudását.

fortepan_33286.jpg

Max Euwe a támadójátékáról híres Szabó László ellen...

Játékát egységes fantázia jellemzi. A stratégiai és a taktikai elemek azonban nincsenek egyensúlyban a játékával. Stratégiája rendkívül mély: gyakorlatában nem az állások dogmatikus értékelése a döntő, hanem az elmélyült szemlélet, a kölcsönös gyengeségek mérlegre állítása. A szerkezeti gyengeségeket sem önmagukban értékeli, hanem a tisztek összjátékához és kombinatív lehetőségekhez kapcsolja azokat.

max_euwe_wife_grandchildren_1966.jpg

Euwe a feleségével és az unokáival

Érdekesség, hogy Euwe amatőr játékos, tisztes polgári foglalkozása van: tanár. Tanári munkája mellett szerzi meg a világbajnoki címet is, amely hihetetlen teljesítmény, különösen ha az irodalmi munkásságát is figyelembe vesszük.

karpovonfischer08.jpg

Fischer követeléseit nem teljesítette a FIDE, így Karpov lett a világbajnok 1975-ben!

Az 1948-as világbajnoki tornán rosszul szerepel, ami után már jóval kevesebbet versenyez, de a sakkszeretete nem múlik el, továbbra is rendkívül tevékeny, pl. 1970 és 1978 között Euwe a FIDE (Nemzetközi Sakkszövetség) elnöke.
1981-ben szívroham következtében hal meg.

Az alábbi feladványban W. Winter vezeti világos bábukat, és cserélni szeretné rossz fekete futóját Euwe jó fekete futójára. Euwe, a stratégiai zseni egy finom lépéssel ezt meghiúsítja!

Sötét lép!

diagram001_11.png

A megoldást a hozzászólásoknál várjuk!