A legjobb magyar sakkozó kerestetik!

rapport_richard_img_540.jpg

Rapport Richárd, a jövő nagy reménysége

Magyarország az utóbbi 150 évben sakknagyhatalom volt. Reményeink szerint az is marad. Keressük meg egy szavazás keretében, hogy ki (volt) a legjobb magyar sakkozó. Az sem mellékes, hogy közben megemlékezünk a múltról és jelenről, és tisztelgünk e halhatatlan koponyák előtt. Haladjunk sorban!

250px-kolisch.JPG

Kolisch Ignác, akiről Gunsberg Izidor azt mondta: "hatvan év alatt csak egy sakkozót láttam, aki a sakkból pénzt tudott kihozni, és azt meg is tartotta. Ez Kolisch volt." Nem mellesleg végigverte sakkban Nyugat-Európát...

250px-isidor_arthur_gunsberg_1890.jpg

Gunsberg Izidor, aki végül alulmaradt Steinitzel szemben a világbajnoki címért...

maroczy01.jpg

Maróczy Géza esetében csak az a kérdés: vajon mi lett volna, ha megküzd a világbajnoki címért Emanuel Laskerrel?

rudolfrezsocharousek.jpg

Charousek Rezsővel fiatalon végzett a TBC. Ha tovább él, akár világelső is lehetett volna...

breyer3.jpg

Breyer Gyula, akinek zsenialitása nem evilági. Sajnos, ő is fiatalon elhunyt. Ha kellett, vakon megküzdött 25 ellenféllel sakkban. Ha kellett, palindromát írt: "Nádasi K. Ottó Kis-Adán, májusi szerdán e levelem írám. A mottó: Szivedig ime visz irás, kellemest író! Szinlelő sziv rám kacsintál! De messzi visz szemed… Az álmok (ó csaló szirének ezek, ó csodaadók) elé les. Irok ime messze távol. Barnám! Lám e szivindulat Öné. S im e sziv, e vér ezeket ereszti ki: Szivem! Ime leveled előttem, eszemet letevő! Kicsike! Szava remegne ott? – Öleli karom át, Édesem! Lereszket évasziv rám. Szivem imád s áldozni kér réveden – régi gyerekistenem. Les im. Előtte visz szived is. Ég. Érte reszketek, szeret rég és ide visz. Szivet – tőlem is elmenet – siker egy igérne, de vérré kinzod (lásd ám: ime visz már, visz a vétek!) szerelmesedét. Ámor (aki lelőtt ó engem, e ravasz, e kicsi!) Követeltem eszemet tőled! E levelem ime viszi… Kit szeretek ezer éve, viszem is én őt, aludni viszem. Álmán rablóvá tesz szeme. Mikor is e lélekodaado csók ezeken éri, szól: A csókom láza de messzi visz!… Szemed látni csak már!… Visz ölelni!… Szoríts!… Emellek Sári szivemig. Ide visz Ottó. Ma már ím e levelen ádresz is uj ám: Nádasi K. Ottó Kis-Adán."

barcza02.jpg

Barcza Gedeon, aki kimagasló sakkirodalmi és sakkpedagógia munkásságot tudhatott a magáénak. Mindezek mellett kitűnő versenyző is volt.

szabo.jpg

Szabó László, akinek ha jó napja volt, csak felmosta az ellenfeleivel a padlót...

29694.jpg

Portisch Lajos, a Kádár-rendszer világklasszisa

sakk3.jpg

Polgár Judit (balra, mellette Zsuzsa és Zsófi) minden idők legjobb női versenyzője

leko_tihonov540.jpg

Lékó Péter, akiről azt gondoltuk, hogy világbajnok lesz... majdnem el is érte...