Néhány gondolat Polgár Judittól, hogy ügyesebb légy a versenyeken

Összegyűjtöttünk pár érdekes gondolatot Polgár Judittól, a magyar sakklegendától, az eredményesebb veresenyzés érdekében:

converted_file_77634d85.jpg

A sakk annál inkább pszichológia, minél magasabb szinten játszol. Kigondolod, milyen állapotban lehet az ellenfeled, melyik megnyitást akarja majd választani, hogyan akar ellened játszani, mit gondol, mi a gyengéd. Aztán megnézed a versenyszituációt, hogy elég-e neki a döntetlen vagy nyernie kell, milyen típus, mindig küzd vagy hajlamos a döntetlenre, szolidabb vagy agresszívabb állásokat játszik-e. Ezeket persze nem kell mindig kielemeznünk, mert azért a tudatalattinkban ott van már, mire számítsunk. A legtöbb éljátékos 70 százalékban a megnyitással foglalkozik, mert azt lehet a legjobban előkészíteni. Van hozzá számítógépünk adatbázissal, gyakorlatilag az összes játszmáját ismerjük az ellenfélnek, melyik lépésre mit lép, azon belül melyik változatot. A táblánál a partik általában 35 és 55 lépés között vannak, nagyon gyakori, hogy az első 15-17 lépést, ha nem is tesszük meg olyan gyorsan, mégis ismerjük, mert megnéztük otthon. Közben persze gondolkozunk, mert több dolgot néztünk meg, és választani kell, hogy melyik volna jobb. A középjáték manapság már egybefolyik a megnyitással, végjátékról pedig akkor beszélünk, ha már a vezér, a bástya és több figura lecserélődött. Ha hosszú a végjáték, 70-90 lépésig is elhúzódhat a parti. De sokszor a végjátékig nem is jutunk el. Vagy nem egyenlő esélyekkel. A technikán is múlik, sikerül-e az előnyt a nyerésig fokozni.

070618polgar.jpg


Technikailag a legfontosabb talán, hogy úgy próbálj előrehaladni és egyre közelebb kerülni a nyeréshez, hogy egy irányba szépen legyűröd a másikat. Sokszor van a végjátékban, hogy nem a legjobb lépést keresem meg, hanem lavírozok, idegesítem az ellenfelet, aztán picit előrelépek, és javítok a helyzetemen, majd megint erre-arra. Fárasztom a másikat, aztán lépek egy konkrétat, ahol számolni is kell. Amikor már kevés az ideje, akkor esetleg ideges lesz, begörcsöl. Sokszor úgy állsz jobban, hogy objektíve nem nyernéd meg, de addig lépegetsz ide-oda technikásan, cseréled le a figurákat, hogy nyerésig vezeted.

polgar_judit.jpg
A tudatosságnál fontosabb az intuíció, akármennyi időnk van, akármennyit számolunk, a vége többnyire az, hogy két lépés közül a megérzésünk alapján választunk. Ahogy fogy az idő, egyre inkább.

polgar_testverek.jpg

Judit, Zsófi és Zsuzsa

Az intuíciót rengeteg gyakorlópartival lehet megszerezni. Persze nincs az a felkészülési mennyiség, amitől nyugodt leszel, amíg a játszma nem fejeződik be, addig felpörgött állapotban vagy. Én elég jól összpontosítok, nagy küzdő vagyok, ki tudom magam kavarni a rossz állásokból is esetleg.

judit01.jpg

Polgár Judit és vezető női sakkozók közti különbség Élő pontszámban. A táblázat a néhány évvel korábbi állapotot tükrözi, azóta csupán annyi történt, hogy Hou Yi-fan már 2650 pont feletti játékos lett.

Végezetül következzen egy Polgár Judit kombináció. Sötéttel A. Wagner-Michael volt, a partit 1990-ben váltották egymással.

Világos lép!

diagram001_48.png

A megoldást a hozzászólásokhoz várjuk!