Miket fejleszt a sakk?

„Egyetlen más sportág sem hoz ki az emberből annyi értékes tulajdonságot, mint a sakk, és egyik sportágnak sincs olyan részletes és évszázadokra visszanyúló, alaposan dokumentált története, mint ennek a játéknak” – szögezte le a 2004-es spanyolországi sakkolimpia színhelyén, Calviában  az iskolai sakkoktatásról rendezett első nemzetközi konferencia megnyitóján a jó nevű spanyol újságíró és sakkszakértő, Leontxo García.

napfelkeltetol.gif 

 

A sakk fejlesztő hatásai: siker- és kudarc tűrése, koncentrációképesség növekszik, önfegyelem fejlődése, emlékezet, képzelőerő, probléma megoldás, térlátás, kreatívitás fantázia, tanulási képesség.

Észreveszik, hogy tetteiknek következménye van, hiszen minden megtett lépésre van egy válasz. Küzdő képesség növelése. Megtanulja az idő beosztást és a szabály követést is.

 

 A sakkozó gyerekeknek az emlékezete jobb, mint a nem sakkozó gyerekek emlékezete. Kutatás bizonyítja, amit bővebben Muth Veronika: A vizuális memória különbségei sakkozó és nem sakkozó gyermekeknél című cikkében olvashatja.