Már nem kell elzavarni a gyereket sakkozni...

maxresdefault_3.jpg

Miért hívjuk asztalnak az asztalt és miért széknek a széket? Ismerős kérdések? Minden gyerek felteszi őket a szüleinek, akik persze vagy válaszolnak rá (valamit), vagy próbálják elviccelni a kérdést, esetleg elzavarják a gyereket a szobájába sakkozni...

cseresnyes_istvan.jpg

Cseresnyés István, korának egyik legjobb magyar sakkozója

Nos, örömmel jelentem be, hogy a sakk esetében konkrét válaszokkal szolgálhatok. Cseresnyés István (1837-1866), magyar újságíró a Vasárnapi Újság 1859. december 11-i számában ír "A sakkjáték magyar műszavai" című cikkében a sakkbábok színéről, illetve nevéről. Cseresnyés kezdeményezi - roppant praktikus okból - a fehér és fekete szavak használata helyett a világos és sötét elnevezést, mivel azok rövidítése nem azonos. 

90796825.jpg

A sakkban a bábok elnevezése egészen sokféle, de "hivatalos neve" minden bábunak csak egy van!

A bábok esetében a vezér, futár, huszár, bástya és a gyalog neveket választja. Valamint ő ajánlja a játszma szót a parti elnevezésére.

1342083504_1264-sakk-f.jpg

Néhány alternatív név: vezér (királynő), futó (futi), huszár (ló, paci, paripa), bástya (torony), gyalog (paraszt, peska)

A tanulság csupán annyi, hogy mindenre van válasz. Kedves szülők, már nem kell elzavarni a gyereket sakkozni, ha kérdez!