Íme egy sakkos film, amit látnotok kell!

queen_to_play10.jpg

A film címe: Játszó nő

Természetesen ez a sakkos film sem hibátlan alkotás. Szokás szerint a sakkal foglalkozó filmek minden hibája benne van: nem életszerű (a nő gyakorlatilag egyből kitűnő sakkozóvá válik - na persze!), az alkotóknak fogalmuk sincs a sakkról (vagy legalábbis a sakk összetettsége nem jelenik meg a filmen), a sakk jelenetek sem életszerűek (pl. a játékosok nem gondolkodnak, csak lépnek - elismerem, hogy ezt filmen nehéz visszaadni, talán egyedül a Kocka harmadik részében sikerült a Kanadaiaknak, amikor is beleláthattunk az egyik szereplő fejébe, amint változatokat számol.)

queen-articlelarge.jpg

A főhős, a "játszó nő" karaktere sem szimpatikus. Túl azon, hogy dohányzik (unom már, hogy a sakkot az alkohollal és/vagy a dohányzással hozzák összefüggésbe - az egészséges életmóddal még véletlenül se!), egy szürke családanya, aki takarításból él. Némi iróniával írom le: én már csak egy alkoholista férjet hiányoltam, aki esténként késsel kergeti a családját a konyhaasztal körül! Szóval felesleges volt ennyire mélyre süllyeszteni a karaktert, hogy aztán majd legyen honnét kitörnie.

Mindazonáltal, miután alig van sakkal foglalkozó film, a téma iránt érdeklődő "tömegeknek" csak ajánlani tudom. Igen, szerintem is sajnálatos, hogy a sakk és a mozgókép nincsenek jó barátságban egymással.

Íme egy másik (egy elismerő) kritika a filmről: http://ancsat.blogspot.hu/2012/10/jatszo-no.html