Hol volt, hol nem volt... avagy réges-rég az ember volt az úr!

_71257388_chess-lead.jpg

1968-at írtunk, amikor az Egyesült Államokban egy koktélpartin összevitatkozott a számítógépes sakkról David Levy és két professzor. Utóbbiak azt állították, hogy Levyt - aki nemzetközi mesteri címmel rendelkezett, valamint a Nemzetközi Számítógépes Sakk Szövetség egyik alapítója és szóvivője volt - tíz éven belül meg fogja tudni verni egy sakkprogram. A felek 250 fontban fogadtak, amelyet később a fogadáshoz csatlakozók 1250 fontra növeltek.

computer-chess-film-still.jpg

David Levy és "a számítógép"

A fogadás szárnyakat adott a fejlesztőknek, és 1977 április 1-jén a pennsylvaniai Pittsburghben megrendezték az első páros mérkőzést. Levy ellenfele egy CHESS 4.5 névre hallgató program volt, és CYBER 176 típusú számítógépen futott. A szabályok Levynek kedveztek: a mérkőzés csupán két játszmából állt, és a gép csak akkor nyerte volna meg, ha képes másfél pontot összegyűjteni.

3-1_computer_chess_david_levy_102634531_lg.jpg

Levy a CHESS 4.6 ellen

Levy már az első játszmát (és ezzel a mérkőzést) könnyedén megnyerte. Miután kiválóan ismerte a számítógépes sakkot, könnyedén kihasználta, hogy a program nem képes hosszú távra gondolkodni.

Csakhogy a fogadás határideje még nem telt le. Egy évvel később a KAISSZA és a MAC HACK is kihívta őt az előző évi feltételek mellett. Levy mindkét programot magabiztosan megverte.

davidneillawrencelevy.jpg

Levy a CHESS 4.7 ellen

Már-már úgy tűnt, Levy nyeri a fogadást, amikor a programozók előálltak a CHESS legújabb verziójával, a kb. 2000-2100 Élővel rendelkező 4.6-al, és egy lényegesen hosszabb, hat játszmás mérkőzésre invitálták Levyt. A program akkor győzött volna, ha több mint 3 pontot ér el. Levy Torontóban ült asztalhoz a gép ellen 1978. augusztus  26-án.

Az első játszma nagyon érdekesen alakult. Később a skót mester úgy kommentálta a program 13. lépését, hogy "nemcsak okos, hanem valósággal megsemmisítő hatású volt"!

Sötét, azaz CHESS 4.6 lép!

diagram001_128.png

Levy a "megsemmisítése ellenére" sem adta fel a játszmát, hanem leegyszerűsítette az állást egy számára kedvezőtlen végjátékra, amelyet három gyalog hátránnyal - a csodával határos módon - döntetlenre tudott menteni. Hiába, emberként tisztában volt vele, hogy az akkori sakkprogramok gyengék a végjátékban.

Mondani sem kell, a fogadást végül is Levy nyerte, miután az 1968 és 1978 között készített sakkprogramok - páros mérkőzésen - nem tudták őt legyőzni.

Hát igen, akkoriban az ember számára még lehetséges volt a győzelem!

david-levy-vs-chess-4_8_-hamburg-1979.jpg

Levy a Chess 4.8 ellen Hamburgban, 1978-ban. Ez a "bájos izé" a CHESS 4.8 lépéseit varázsolta a táblára...

(Az ábrán lévő állás megoldása: 12. - Hxe3 13. fxe3 Vg5! 14. g4 Vxe3 a mai programok szerint erősebb lett volna 14. - f5 nagy támadással...)