Karjakin, a remek taktikus I. rész

karjakin.jpg

Szerintem már minden sakkszerető ember tudja, hogy novemberben Szergej Karjakin mérkőzhet meg a regnáló világbajnokkal, Magnus Carlsennel. A késő őszi mérkőzés több szempontból érdekes lesz: 1. mindkét sakkozó rendkívül fiatal, én így kapásból nem tudok olyan sakkvilágbajnoki döntőt, ahol két a húszas évei közepén járó fiatalember küzdött volna meg egymással. 2. újra orosz sakkozó küzd a világbajnoki címért, amely valljuk be, extra izgalmakat tartogat. Nem kétséges, hogy az orosz sakkozás elit rétege fog Karjakin keze alá dolgozni a döntő alatt. Magnusnak most aligha lesz olyan könnyű dolga, mint legutóbb Ananddal volt.

Szergej Karjakin Ukrajnában született 1990. január 12-én. Öt éves korában ismerkedik meg a sakklépésekkel, 11 évesen nemzetközi mester, 12 évesen megszerzi a nagymesteri címet. Karjakin, a csodagyerek minden idők legfiatalabb nagymesterévé válik.

14 éves, amikor Dortmundban legyőzi az aktuális világbajnokot, Vlagyimir Kramnyikot egy villámsakk versenyen, majd ugyanebben az évben Karjakin az egyetlen hús-vér sakkozó, aki képes elbánni a bilbaoi versenyen játszó Deep Junior nevű sakkprogrammal. A 2004-es év végén újabb meglepetést szerez a rajongóinak, Pamplonában Boris Gelfand mögött végez másodikként.

Folyt. köv.

Az első feladványunkban a csupán 9 éves Karjakin küzd Saraikinnel.

Világos lép!

diagram002_123.png

Második feladványunkban Karjakin már 11 éves és Komliakovval bánik el...

Világos lép!

diagram003_48.png

A megoldásokat a hozzászólásokhoz várjuk!