Ki fog nyerni? Carlsen vagy Karjakin?

hqdefault_3.jpg

A sakkvilágban nagyban megindult a találgatás a novemberi sakkvilágbajnoki döntő végeredményét illetően. Tényleg, szerintetek mi lesz a végeredmény? Legyőzi a norvég az oroszt? Vagy fordítva fog történni?

 A fogadóirodáknál 3:1-hez lehet fogadni Carlsenre. Tekintélyes különbség.

Ugyanakkor a szakértők már másképpen látják. A technikai pozíciókban mindenki elismeri, hogy Carlsen a nyerő. Ha azonban az állás felborul, onnantól Karjakin jó eséllyel fog beleszólni a végeredménybe.

A nehéz, de dinamikus pozíciókban is szuper erősen és találékonyan játszik Karjakin. Az sem mellékes, hogy rendkívüli akaraterővel bír, a taktikai lehetőségeket nem fogja kihagyni (Anand megtette) Carlsen ellen, illetve nagyon jól viseli a stresszt.

magnus-carlsen-and-karjakin.jpg

Az egyik szakértő csupán 55:45-re becsüli Carlsen nyerési esélyét. Jó ezt hallani, a meccs tehát nem lefutott. Sőt, pláne nem lefutott, ha azt vesszük alapul, hogy az Orosz sakkszövetség minden lehetséges támogatást meg szeretne adni a favoritjuknak.

Sajnos az április végi Stavangeri szuperversenyen való részvételt lemondta Karjakin, így most elmarad a presztízscsata a két nagymester között. Döntését Karjakin azzal indokolta, hogy elfáradt a világbajnok-jelölti döntő után, no meg készülni szeretne a novemberi döntőre. Úgy tűnik, a kihívó komolyan gondolja harcot, következésképpen mi, nézők, nem kétséges, hogy jól fogunk szórakozni.

Mai feladványunkban Carlsen kombinatív képességét fogjuk górcső alá venni.

Kiselev - Carlsen, 2003

Sötét lép!

diagram001_240.png

A megoldást a hozzászólásokhoz várjuk!