Holnap kezdődik a 42. sakkolimpia!

Személy szerint tűkön ülve várom, hogy mit hoz számunkra a mostani olimpia. Férfi csapatunk az Élő-pontszámai alapján a tizedik helyre várható, míg a lányok a nyolcadikra.

Nem kétséges, hogy erős csapatokkal állunk ki a világ ellenében. A férfiaknál Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Balogh Csaba és Gledura Benjámin összeállítás. A csapatkapitány Polgár Judit.

13938057-700199856800059-8251087127819669966-oefd0.jpg

A képen balról jobbra: Berkes Ferenc, Gledura Benjamin, Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba.

A női csapatot Hoang Thanh Trang, Vajda Szidónia, Gara Anita, Gara Tícia és Papp Petra alkotja Papp Gábor irányításával.

sajtotajekoztato-053-768x513.jpg

Balról jobbra Gara Anita, Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Papp Petra és Papp Gábor

Kisebb botrányt okozott a férfiaknál, hogy Lékó Péter nem szerepel a csapatban. Idézem a Sakkszövetség honlapján írottakat: A Magyar Sakkszövetség továbbra is sajnálja, hogy Lékó Péter nem tud részt venni a Sakkolimpán, bízunk benne, hogy ez egy egyszeri kimaradást jelent és a következő világversenyen már ismét erősíti válogatottunkat.

leko_peter_600_1.jpg

Péter hiányozni fog, ez teljesen biztos

Minden idők legjobb magyar játékosa nincs benne az olimpiai keretben és csupán ennyi a magyarázat rá. Vajon mit szólt volna az ország egy olyan hírhez, hogy sajnáljuk, de Kozák Danuta nem vesz részt az olimipián...

A Bors tudni véli, hogy pénzügyi vita húzódik a háttérben. Ezzel szemben a csapatkapitány, Polgár Judit szerint időpont-egyeztetési nehézségek miatt nem játszik Péter. Állítólag Magnus Carlsen szekundánsa lesz a novemberi világbajnokságon.

carlsen-karjakin.jpg

Ez mind rendben van, ugyanakkor tény, hogy Magnus Carlsen és Szergej Karjakin is részt fog venni az olimpián csak éppen Lékó Péter nem. 

Miért kell elvesztegetnünk azt, amivel rendelkezünk. Sajnos, nem állunk annyira jól világklasszis sakkozók terén, hogy Lékó Péter távolmaradhasson.

Öröm az ürömben Rapport Richárd kitűnő teljesítménye, jelenlegi 2752 Élő pontja, amellyel 16. a világranglistán.

tata2013_b_r3_rapport_1_550.jpg

Rapport Richárd, a sakkzseni

Feltételezhető, hogy a rutinos Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Balogh Csaba kiegyensúlyozott teljesítményt fog nyújtani. Valamint bizakodásra ad okot az újonc Gledura Benjamin beválogatása a csapatba, aki fiatal kora ellenére sem fél a nagy nevektől, bárkivel képes elbánni.

sakk_gledura-benjamin-440.jpg

Gledura Benjamin valódi üstökös a magyar sakkozás égboltján - az év elején legyőzte az exvilágbajnok Anandot

A lányok csapatára szerencsére nem csak ránézni kellemes. Valódi halálos fegyverek ők a sakkozás területén. Az éltáblás Hoang Thanh Trang a tizenkettedik, Gara Anita a hetedik, Vajda Szidónia a hatodik, Gara Tícia a negyedik, Papp Petra a harmadik olimpiáján fog részt venni. Rutinosak, ütősek, éhesek a sikerre. Némi szerencsével az érem is összejöhet nekik!