Véget ért a 42. sakkolimpia

Bakuban, a szeptember 1-14. között megrendezett 42. sakkolimpián Magyarország férfiválogatottja a 15. helyen végzett, míg a lányok a 16. helyre futottak be. A nyílt versenyen 176 ország 182 csapata vett részt, a női versenyen 137 ország 141 csapata.

dscn154852c7.JPG

Az asztal jobb oldalán balról jobbra Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Rapport Richárd

Az első helyért vívott harcban a "papírforma" győzedelmeskedett,  az Egyesült Államok lett az olimpiai bajnok. Igaz, ilyen csapattal ez nem csoda. A Caruana, Nakamura, So trió ellenállhatatlan volt. (Kár, hogy a "magyar" szegény nemzet. Mi is honosíthatnánk pár világklasszist, mint az USA, és akkor nem lennének gondjaink...)

A második helyre Ukrajna érkezett be, őt követte Oroszország, India, Norvégia (szép teljesítmény tőlük, hiába, ott van nekik a világbajnok, Magnus Carlsen), Törökország, Lengyelország, Franciaország, Anglia, Peru (nem semmi, hogy az a "kis" ország a maga 2566-os Élőátlagával a 10. helyen végzett), Kanada, Azerbajdzsán, Kína (nagy meglepetés, hogy a címvédő leszerepelt), Belorusszia és Magyarország...

A mi eredményünk így alakult ki:

I. (forduló) Magyarország - Japán 3,5 - 0,5

II. Magyarország - Ausztria 3,5 - 0,5

III. Azerbajdzsán - Magyarország 3 - 1

IV. Magyarország - Nicaragua 4 - 0

V. Lettország - Magyarország 2,5 - 1,5

VI. Uruguay - Magyarország 0 - 4

VII. Magyarország - Svájc 3 - 1

VIII. Kína - Magyarország 1,5 - 2,5

IX. Magyarország - Grúzia 1,5 - 2,5

X. Magyarország - Hollandia 2,5 - 1,5

XI. Görögország - Magyarország 2 - 2

dscn1429da5f.JPG

Balról jobbra Rapport Richárd és Almási Zoltán

Sokkal több volt ebben az olimpiában és csapatunkban, mint ahogyan azt a végeredményből gondolnánk. A 8. fordulóban sikerült megvernünk a címvédő Kínát. ÓRIÁSI BRAVÚR. A 10. fordulóban pedig legyőztük az Anish Girivel az első táblán felálló Hollandiát.

Kikaptunk viszont Azerbajdzsántól, Lettországtól és Grúziától. Tény, hogy ez kicsit sok volt a vereségből. Magyarország ennél lényegesen erősebb. Erősebb, de nem úgy, hogy az egyik legjobb játékosunk otthonról nézi ezt a rangos eseményt. Fájóan hiányzott Lékó Péter. Bízom benne, hogy a Magyar Sakkszövetség is hasonlóan gondolja, következésképpen a két év múlva esedékes olimpián már ott lesz Péter.

Mint minden sporthoz, a sakkhoz is csak pénz kell, meg még több pénz és utánpótlás. Jelenleg mindkettő eléggé szűkös Magyarországon, de azért van remény. Sajnos, az éltáblás Rapport Richárdnak most nem jött ki a lépés. Nyolc partiból két győzelem, négy vereség és két döntetlen után nem csoda, hogy a csapatkapitány, Polgár Judit az utolsó két fordulóban már nem tette be Richárdot a csapatba. Viszont nem lesz ez mindig így, legközelebb minden bizonnyal Ricsi lesz a csapat lelke, és rengeteg pontot fog szállítani Magyarországnak - a tudása bőven megvan hozzá. 

1473703678663a.jpg

Balról jobbra Gledura Benjámin, Balogh Csaba, Almási Zoltán és Berkes Ferenc

Ki kell emelni viszont Almási Zoltán és Balogh Csaba kitűnő teljesítményét. Zoli hat győzelmet és három döntetlent játszott, Csaba hat győzelmet, két döntetlent és egy vereséget ért el.

Berkes Ferenc - véleményem szerint - kiválóan helytállt, olykor nehéz ellenfelekkel szemben is. Eredménye öt győzelem, két vereség, három döntetlen. 

Végül az újoncról essék pár szó, Gledura Benjámin bemutatkozásáról az olimpián. Benji négy győzelmet, két vereséget és két döntetetlent hozott a csapatnak. Kár a befejező fordulóban bekövetkezett vereségért, de hát ez is benne van a sakkban. Hiba lenne őt felelőssé tenni azért, hogy nem kerültünk be az első tízbe, amikor a dolgok valahol korábban lettek elszúrva.

Úgy vélem, hogy a jövőben ezzel a fiatalított csapatunkkal akár az aranyérem sem lesz elérhetetlen, most azonban nincs más, mint a 15. hely, ami akárhogyan is van, nem kevés. KÖSZÖNÖM srácok! Harcoltatok, helytálltatok!

dscn15659906.JPG

Balról jobbra Gara Anita, Gara Tícia, Lázárné Vajda Szidónia, Hoang Thanh Trang

Most pedig jöjjenek a lányok: bevallom, nagyon meglepett a 16. helyük, hiszen akár érmesek is lehettek volna, ha nem kapnak ki az utolsó fordulóban. Sajnos, a nagy arányú vereségük Lengyelország ellen hátralökte a csapatot. Ugyanakkor a lányok igenis tisztességgel küzdöttek, és bennük is sokkal több van, mint ez az eredmény.

Így jöttek a pontok fordulóról fordulóra:

I. (forduló) Albánia - Magyarország 0 - 4

II. Magyarország - Venezuela 3,5 - 0,5

III. Törökország - Magyarország 1,5 - 2,5

IV. Magyarország - Oroszország 1,5 - 2,5

V. Magyarország - Svédország 2,5 - 1,5

VI. Kazahsztán - Magyarország 2 - 2

VII. Fülöp-szigetek - Magyarország 1 - 3

VIII. Magyarország - Ukrajna 2 - 2

IX. Magyarország - Bulgária 2 -2

X. Franciaország - Magyarország 1,5 - 2,5

XI. Magyarország - Lengyelország 0,5 - 3,5

A női sakkolimpiát egyébként Kína nyerte, majd őt követte Lengyelország, Ukrajna, Oroszország, India, USA, Vietnam, Azerbajdzsán, Izrael, Grúzia, Irán, Litvánia, Szerbia, Franciaország, Bulgária, Magyarország...

Az első táblán Hoang Thanh Trang nagyszerűen játszott. Két győzelem, nyolc döntetlen mellett veretlen maradt. Erős ellenfelekkel küzdött, vele szemben ennél több nem volt benne a reális elvárásban.

Lázárné Vajda Szidónia teljesítménye kicsit hullámzott. Legyőzött egy erősebbet, de kikapott két gyengébb ellenféltől. Három győzelem, három vereség és négy döntetlen a mérlege. Nem jutott neki könnyű tábla, ezt mindenképpen figyelembe kell venni.

Papp Petra két győzelme, hat döntetlenje és a veretlensége abszolút nem rossz eredmény.

Gara Tícia és Gara Anita egyforma teljesítményt nyújtottak: négy győzelmet, két vereséget és két döntetlent sikerült elérniük. Izgalmas, harcias játszmáikat öröm volt nézni.

sajtotajekoztato-053-768x513.jpg

Balról jobbra Gara Anita, Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Lázárné Vajda Szidónia, Papp Petra és a csapatkapitány, Papp Gábor

Biztos vagyok benne, hogy minden egyes játékosunk a megfelelő körülmények biztosítása esetén sokkal többre képes, és meggyőződésem, hogy csak azért csúsztunk le egy esetleges jobb helyezésről, mert a játékosaink nem bírták a hajrával járó izgalmakat. Lesz ez még másképpen!

Akárhogyan is zárult a női olimpia, én nagyon élveztem a játszmákat, és elégedett vagyok a lányok küzdeni akarásával és tudásával. Általában a nők játszmái sokkal izgalmasabb partikat jelentenek, mint a férfiak unalmas, d4-es, c4-es megnyitásaikból előálló pozíciós harcok - már ezért érdemes volt nézni az interneten a közvetítést.

És ha már itt tartunk: remek dolognak tartom, hogy a Magyar Sakkszövetség szakkommentátorok segítségével közvetítette a mérkőzéseket. Kétségtelen, hogy ily módon ez a nehéz szellemi sport fogyaszthatóbb az átlagos sakkozók számára, mint amilyen én is vagyok. A bakui olimpia magyar játszmáinak az elemzése fent van az interneten, aki esetleg még nem látta, annak ajánlom, hogy nézze meg, mert Horváth József nagymester anekdotáit mindenképpen érdemes végighallgatni...

Záró gondolatként csak annyit szeretnék mondani, hogy HAJRÁ MAGYARORSZÁG!