Beszélgessünk a világbajnokságról!

karjakin-carlsen.jpg

A mostani világbajnokság kapcsán még megszólalni sem volt kedvem. A végét vártam. Ez szerencsére a tegnapi nappal félig-meddig bekövetkezett, így ha nehezen is, de keletkezett bennem egy minimális késztetés, hogy összefoglaljam az eseményeket, avagy az eseménytelenséget.

Pedig ígéretes volt a nyitány: egy hosszadalmas versenysorozat után a messzi és fagyos Oroszországból érkezett egy különleges képességekkel rendelkező ukrán fiatalamber, hogy legyőzze a legyőzhetetlennek hitt norvég világbajnokot.

2015-10-05-1444073156-855456-karjawatermark_php.jpg

Szóval végre lejátszák a Karpov - Fischer meccset az ENSZ székház mellett? Na nem. Ezek a srácok nem játszanak se Karpov, se Fischer stílusában, kifejlesztették a pragmatikus sakkot.

20151229qatar.jpg

Magnus Carlsen

Jatékerő: nagyon magas (ettől legyőzhetetlen a világbajnok)

Megnyitások: közepes

Középjáték: kitűnő

Végjáték: kitűnő

Magatartás: gyenge (képes szó nélkül lelépni egy vesztes partit követően, semmibe venni az aláírt szerződést - habár valahol érthető, hogy egy véres dráma után nem akar a sajtóval jópofizni...)

Szorgalom: jó

(Testnevelés: kitűnő, de ha a magatartás nem javul, az osztályfőnök eltiltja a délutáni focizástól.)

Szergej Karjakin

Játékerő: magas

Megnyitások: kitűnő

Középjáték: jó

Végjáték: jó

Idegrendszer és bátorság: kitűnő (ritka különleges képességek)

Magatartás és szorgalom: egyikkel sincs baj!

carlsen-karjakin-2016.jpg

Magnus stábja így okoskodhatott a párosmérkőzés kezdete előtt:

Szekundáns1: Magnus, mivel a megnyitásokat továbbra sem ismered, a legjobb, ha sötéttel e4-re előveszed a spanyol megnyitást!

MC: Oké, a berlini úgyis a specialitásom!

Szekundáns2: Ne! Ne! Hagyd békén a berlinit, hacsak nem akarod, hogy a rajongóid elpártoljanak tőled, és ők is Karjakinnak szurkoljanak!

MC: Akkor majd "valami" spanyolt odaszórok a táblára!

Szekundáns2: Helyes! Persze unalmas lesz a világbajnokság, ha Karjakin is spanyolt fog játszani, viszont ha elköveti azt a hibát, hogy e4-re c5-öt lép, akkor megverheted, hiszen köztudott, hogy a szicíliai gyengébb a spanyolnál. (Vajon mit mondott volna Pongó István erre a beszélgetésre? Kis játékra invitálom azokat az olvasókat, akiknek megvan Pongó István: Szicíliai védelem című két részes könyve. Szóval, ha valaki talál az ezervalahányszáz oldalon egy olyan főváltozatot a szicíliaiban, ahol világos eléri a "plusz egyenlőt", azt a sakkozzmindennap.blog.hu befizeti egy luxusnyaralásra. Jó, jó, nem vagyok gonosz, ne keressen senki világos javára változatokat, időpazarlás. Ha sötét egyértelműen rosszul áll, akkor a szerző kijelenti, hogy az állás bonyolult...)

carlsen_karjakin_bilbao2007.JPG

De vissza a vb-hez! Ennél unalmasabb 12 játszmát elképzelni sem lehetett volna. Döntően mindkét fél spanyolt játszott, Carlsen persze olykor kockáztatott egy-egy d4-el, de Karjakint a spanyolon kívül semmi nem érdekelte. Úgy volt vele, hogy csak jusson el a rájátszásig, ott már nem számít annyira a sakktudás, ott legyőzheti a világbajnokot a kötél idegrendszerével.

Holnap este kiderül, hogy jól gondolkodott-e a Karjakin stáb. Jönnek a rövidített játszmák, a rájátszás. Persze ez már nem sakk, de kit érdekel az ilyesmi. Ha tippelnem kell, azt mondom, Karjakin fog nyerni. Legalább Carlsen megtanulja Fischer híres mondását: nem elég jó játékosnak lenni, jól is kell játszani.