Elkényeztetett sakkrajongók!

Az elkényeztetett sakkrajongók mi lennénk, a magyar sakktársadalom. Nem csak azért, mert az év egyik legjelentősebb tornája zajlik jelenleg is a Wijk aan Zee-ben, valamint egy másik igen jelentős sakkesemény kezdődött tegnap Gibraltáron, hanem azért is, mert a magyar sakkozás méltóképpen képviselteti magát mindkét helyszínen Rapport Richárd, Gledura Benjamin, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Papp Petra, Kántor Gergely, Szabó Bence és Kozák Ádám személyében.

richard_rapport.jpg

Tény, hogy Ricsi nem kezdett jól a szupernagymesterek között Hollandiában, formája meglehetős aggodalomra adott okot. Szerencsére a nyolcadik fordulóban megcsillantotta zsenialitását, és könnyedén legyőzte a regnáló világbajnokot, Magnus Carlsent. Azt a Carlsent, aki valószínűleg minden idők egyik legjobb sakkozója, akiben mintha Capablancát és Szpasszkijt gyúrták volna össze egyetlen személlyé. No de mindig jön egy Aljechin vagy Fischer, ilyen az élet!

Wijk aan Zee-ben öt forduló van még hátra. Egy remek hajrával Ricsi a dobogóra kerülhetne.

Gibraltáron más a helyzet. Habár vannak ott is szupernagymesterek, amilyen például Caruana, Vachier-Lagrave vagy Nakamura, de mert 256 fős a mezőnyben kell helytállnia a magyarjainknak, azt gondolom, hogy összességében nagyon jó eredmények fognak születni.

Az első forduló majdnem szenzációval indult: Papp Petra kis híján döntetlent játszott az ukrán őserővel, Ivancsukkal...

10940583_1007298042617922_7213779955083182056_n.jpg

Papp Petrától sokat várunk