"Csak egy nő volt ez a versenyző..."

gibraltar-hou-yufan-large_trans_nvbqzqnjv4bqybhyc_bzkv-wgdelelelamvtibh4wwtdv_obzrci5kc_png.jpg

A hétvégén úszni voltam, mivel az egy jó dolog. Ám a szauna gőzös világában, ahol a politikai vélemények többnyire összeforrnak az ezoterikával, a „nép” most bizony nem átallott arról beszélgetni, hogy ugyan miféle sakkozó az, aki öt lépésben veszít egy versenyen. „Persze csak egy nő volt ez a versenyző, na de akkor is…” Hiába, tudtam meg, ennyire gyorsan még a „nép” sem veszít el partit, ha a kockás tábla világába bemerészkedik.

No, gondoltam magamban, vizsgáljuk ki az ügyet, mert még valaki azt hiszi, hogy a kínai világbajnoknő pancser sakkozó.

index_10.jpg

Hou Jifan, a női sakkozás világbajnoknője, 22 éves, és jelenleg a 105. helyen áll a világranglistán. Polgár Judit visszavonulását követően toronymagasan ő a legjobb női sakkjátékos.

Először nézzük a partit:

2017.02.02 Tradewise gibraltári sakkfesztivál

Hou Jifan (2651) – Babu Lalith (2587)

  1. g4? d5
  2. f3?? e5 (fenyeget Vh4+ matt)
  3. d3 Vh4+
  4. Kd2 h5
  5. h3 hxg4 és világos feladta. Van is rá oka, valóban csúnya ez a pozíció. A király jövője meglehetősen kétséges, a sötét gyalogok elfoglalták a centrumot, és a végső érv: a számítógép azt mondta, hogy sötét nyerésre áll. A számítógéppel pedig nem vitatkozunk, tekintettel rá, hogy szóba sem áll velem. (Beképzelt egy masina.)

pos76.jpg

A játszma végállása Babu Lalith szemszögéből

A forduló után Hou Jifan úgy nyilatkozott, hogy először is elnézést kér a rajongóktól, hogy megszületett ez a játszma, ugyanakkor így tiltakozott amiatt, hogy hét nővel kellett játszania a tízfordulós versenyen. Megemlítette még, hogy más női játékosok ugyanerre panaszkodtak, és egyúttal reméli, hogy a jövőben a párosítás lehetővé teszi majd, hogy a férfiakkal is megmérkőzhessen.

hou-yifan-large_trans_nvbqzqnjv4bqqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8_png.jpg

„Azért játszunk sakkversenyeken, hogy megmutathassuk a legjobb formánkat, egyúttal érdekes játszmákat alkossunk a sakkért rajongóknak és a szervezőknek.”

Brian Callaghan, a gibraltári torna alapítója megvédte a párosítást. Elmondása szerint a sorsolást gépek végzik, nem pedig emberek, bár természetesen megérti a világbajnoknő panaszát. Ennek ellenére hozzátette: Hou-Jifan a világbajnoknő, ebből adódóan kötelezettségei vannak. A tiltakozásnak más módja is lehetséges lett volna. "Sajnálom Hou Jifant, mert azt gondolom, hogy ma egy kicsit önmagát is cserbenhagyta." - Zárta mondandóját Brian Callaghan.

interview-hou-yifan-large_trans_nvbqzqnjv4bqcndpcyov9gw5x20qlmnylut7xhkeojl45x9u7kyjraa_png.jpg