Az ember, aki megtanult "számítógépül"

bn-we474_1116ch_p_20171116153007.jpg

Különös feladatsorozatba vágott bele a 24 éves Max Deutsch, San Francisco-i lakos. A „hónap mestere” kihívás abból áll, hogy 12 nehéz feladatot kell teljesíteni 12 hónap alatt. Magyarán minden hónapra jut egy olyan embert próbáló tanulnivaló, amely sem első, sem második látásra nem tűnik könnyen végrehajthatónak.

A teljesség igénye nélkül a feladatok:

- memorizálni egy pakli kártya sorrendjét kevesebb, mint két perc alatt

- rajzolni egy realisztikus önarcképet

- 20 másodperc alatt kirakni a Rubik-kockát

- helyből hátra szaltót ugrani

Ennek a sorozatnak az utolsó feladata volt az egyik legkeményebb kihívás: 31 napos intenzív sakktanulás után kell legyőzni (sakkban!) a regnáló sakkvilágbajnokot, Magnus Carlsent.

1_joteb7nozr_x66ub6mfxta.png

Rajzolni megtanult?

Reálisan nézve, Carlsen, a norvég világbajnok még több évnyi sakktanulás után is legyőzhetetlen lenne egy 24 éves férfi számára. (Ahogyan jelenleg a világ legjobb sakkozói is csak nagyritkán győzik le Carlsent a versenyeken, pedig ők óvodás koruk óta tanulmányozzák a 64 mezős harcászatot.)

Ugyanakkor Max Deutsch-t nem olyan fából faragták, hogy előre feladja a harcot, így hát derekasan belevágott a szellemi kalandba. Bátor hősünk a saját elmondása alapján imád tanulni, kiváló a memóriája és nagyon jó a tanulási technikája. Mivel az idő rövidsége miatt a „hagyományos” felkészülés nem volt járható számára, ezért elhatározta, hogy megpróbál úgy gondolkodni, mint egy számítógép, vagyis készített egy algoritmust a változatfához. Természetesen az algoritmus kidolgozásához és a változatfa értékeléséhez több ezer sakkjátszmát nézett át, állásokat memorizált. Ez az ortodox módszer kicsit hasonlít a Rocky első részének híres jelenetéhez, amelyben Stallone a hűtőházban püföli a fagyott húst. Sok értelme nincs, viszont rendkívül látványos.

rocky-punching-meat.jpg

Végső soron Rocky majdnem nyert...

Írásomnak ezen a pontján muszáj megemlítenem a Dunning-Kruger-hatást, amely azt jelenti, hogy minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását. Nem kizárt, hogy Maxra is igaz ez a jelenség.

111717chessbigtop_1.jpg

Max Deutsch vs Magnus Carlsen

Idén októberében jött létre nagy találkozás Hamburgban. Leült egy amatőr sakkozóval játszani a nagy és szinte legyőzhetetlen Magnus Carlsen, sakkozók millióinak példaképe. 

Carlsen már a parti elején meglepte az ellenfelét: a népszerű spanyol megnyitásban a harmadik lépésben eltért a szokványos változattól. Így Max hiába tanulta meg esetlegesen a megnyitás lépéssorrendjét 15-20 lépéspárig a kiváló (fotografikus) memóriájával.

Ha valaki most a meglepetést várja, annak csalódnia kell. A kihívó állása rendkívül gyorsan összeomlott a világbajnok ellen. A 14. lépés után tulajdonképpen feladhatta volna a játszmát, mert tisztet veszített.

bn-we479_1116ch_m_20171116153014.jpg

A történetnek ezzel azonban még nincs vége, mert veresége után Max megjegyezte, hogy a megoldási algoritmusát tovább fogja finomítani, és ha teljesen felkészült, újra kihívná a világbajnokot egy partira. Carlsen beleegyezett a harcba, tehát várjuk a visszavágót!