Ki nyeri a 2018-as sakkvilágbajnokságot?

Lassan véget ér a nyár, elmúlnak a nagy melegek, az iskolákban becsöngetnek, jön a korai sötétedés. De mindez kit érdekel, ha arra gondolok, hogy közeleg a november 9-28. között megrendezésre kerülő Magnus Carlsen – Fabiano Caruana sakkvilágbajnoki döntő az esős Londonban.

fide_world_chess_championship_2018_controversial_03.jpg

Csúcsbéna a sakkvilágbajnokság logója

m9qebwx-2.jpg

A sakkért rajongó tömegek kíváncsian várják a játszmákat, amelyek valószínűleg izgalmasabbak lesznek, mint a két évvel korábbi Carlsen – Karjakin döntő. Ha az olvasó visszaemlékszik a 2016-os világbajnokságra, a partik elemzésekor világosan látszott, hogy Carlsen-t többször is csak a kapufa mentette meg a góltól. A vesztes 8. játszma után a világbajnok lelkileg összeomlott, és még a sajtótájékoztatón sem volt képes megjelenni. A 9. játszmában Karjakin nyerőesélyt hagyott ki, a 10. játszmában pedig nem látta meg a döntetlenhez vezető taktikai megoldást.

carlsen_3162242b.jpg

Magnus Carlsen immár 2013 óta világbajnok...

Végül az ominózus párosmérkőzés döntetlennel ért véget, ezért rapid partikkal kellett eldönteni a cím sorsát. Mondani se kell, hogy a gyors játéknak a sakkhoz kevés köze van, de miután Carlsen a csökkentett játékidejű partikban őserővel bír, győzött a papírforma, és a norvég zseni megtarthatta a címét.

A világbajnokságot követően Yasser Seirawan nagymester szintén bírálta a legnagyobb sakkesemény lebonyolítási rendszerét. Azt a kérdést tette fel: ha létezik rapidsakk-világbajnokság, miért kell a normál játékidejű sakk világbajnokságot rapid partikkal eldönteni?

71547.jpg

Egymás elleni mérleg: Carlsen 10-5-re vezet, 17 döntetlen mellett. Viszont ebben benne vannak régi játszmák is, magyarán ezekből a számokból nincs értelme következtetést levonni.

Na, de mi lesz most? Egyáltalán van értelme Caruana esetleges győzelméről beszélni? Vagy Carlsennek ez a párosmérkőzés éppúgy sima ügy lesz, mint az Anand elleni döntő volt 2013-ban? Derítsük ki együtt!

A legnagyobb fogadóirodák 1,28-tól 1,36-ig fizetnek Carlsenre. Szinte biztosra veszik a norvég győzelmét. Ezzel szemben Caruanával több pénzt lehet besöpörni, 3-tól egészen 3,50-ig. Beszédes számok, de következtetést a matematikai esélyekből sincs értelme levonni.

A két versenyző összehasonlítása:

24magnus-carlse-1.jpg

Magnus Carlsen – a világbajnok

- norvég nagymester

- 27 éves

- háromszoros világbajnok

- 2842 élővel rendelkezik, ebben is világelső

 germany_chess_81842_jpg-258bc.jpg

Fabiano Caruana - a kihívó

- olasz-amerikai nagymester

- 26 éves

- 2822 élőjével a második helyen áll a világranglistán

Amennyire én látom, a két játékos manapság körülbelül azonos játékerővel küzd, hasonlóan értik a középjáték csínját-bínját, és nagyságrendileg egyforma a taktikai, stratégiai és pozíciós tudásuk.

Viszont míg Carlsen gyengébben muzsikál a megnyitások terén, addig Caruana a végjáték és a gyorsjáték (időzavar, rapid) esetén maradhat alul.

Nyilvánvaló, hogy mindezzel a versenyzők is tisztában vannak, vagyis megpróbálják majd elkerülni a számukra rossz változatokat, állásokat vagy éppen az időzavart. Szóval ölik majd a sakkot, várva, hogy az ellenfél hibázzon.

85556-hdlgtmhbeo-1522183901.jpg

Személy szerint Caruanának szurkolok, mert úgy vélem, hogy jót tenne a sakkvilágnak egy új világbajnok, illetve jót tenne Carlsennek is, ha újra ringbe kellene szállnia a címért, amelyről minden sakkozó álmodik.

Egy biztos: nem kell már sokat aludni, hogy megtudjuk melyik sakkozó a jobb!