Nigel Short nyilatkozata a nőkről

Csak az hívhatja az angol nagymestert „sötét parasztnak”, aki semmit nem tud róla

Az utóbbi néhány napban harsog az Internet Nigel Short nyilatkozatától, amely úgy szólt, hogy „a nőknek nincs megfelelő agyuk a sakkhoz”. Később, amikor támadások özöne érte őt, az angol nagymester hozzáfűzte: „nem azt állítja, hogy a nőknek silányabb a szürkeállományuk, hanem hogy el kell ismerni, a férfiaknak és a nőknek egymástól eltérő agyuk van, ezt biológiai tények is alátámasztják.”

1127423483_wk3du-m.jpg

Az Internetes cikkekben ezután „sötét parasztnak” titulálták Nigel Shortot, kiemelve, hogy legyőzte őt Polgár Judit, na meg Garry Kaszparov. Attól tartok, az a baj, hogy a cikkírók egy-két mondatból próbáltak megítélni egy olyan embert, akiről körülbelül semmit nem tudnak. (Neves, nagyon „neves” orgánumokról van szó! Képzelhetik.) Nyilván rákattintottak a wikipédiára, kinézték Shortról az információkat, és fürge ujjaik már nyomkodták is a billentyűzetet. Ahhoz meg már tényleg nem kell lángész, hogy valakit sötét parasztnak nevezzünk, különösen, ha nem ismerjük.
Emlékezzen vissza rá, aki elég idős hozzá, hogy a 80-as évek világbajnoki döntői a Karpov-Kaszparov meccsekről szóltak. Partik százait játszotta egymás ellen a két legenda! Ám legenda ide vagy oda, ez a sakkrajongó tömegeknek csak igen rövid ideig volt szórakoztató, később határozottan unalomba fulladt. Nos, ezen változtatott Short azzal, hogy 1992-ben a világbajnoki trónus felé megállította az addig kizárólag Kaszparov által legyőzhetőnek vélt Karpovot, ami igenis csúcsteljesítmény, le a kalappal előtte.

kasparovshort.jpg

Kaszparov és Short a londoni Savoy színházban az 1993-as világbajnoki döntőn

Az 1993-as döntőben aztán valóban kikapott Kaszparovtól. Tény, nem bírta idegekkel a harcot. Ha átnézzük a partik elemzéseit, látható, hogy Short fehér színnel szinte minden alkalommal nyerő esélyt szalasztott el Kaszparov ellen, ami a kihívót éppúgy minősíti, mint a világbajnokot…

nigel_short_1976.jpg

Short 1976-ban, szimultánt ad 11 évesen.

Ezzel térjünk is vissza a nyilatkozathoz a nőkről, amit nem érdemes túlbeszélni. Nigel Short egyszerűen csak téved. Az elmúlt száz évben az emberiség hatalmas társadalmi változásokon ment keresztül, és természetesen a nők is sokat változtak, változnak jelenleg is. Lehetetlennek tartom, hogy idővel ne legyenek képesek elhódítani a férfi világbajnoki címet. Manapság rengeteg kislány tanul sakkozni, talán már közöttük van az a zseni, aki arra szintre fog fejlődni, mint Magnus Carlsen vagy éppen „Vishy” Anand. Hazánk sakktörténelmén végignézve, azt hiszem, van okunk abban reménykedni, hogy éppen a mi kis nemzetünk fogja a világnak adni ezt a lányt!