Nigel Short nyilatkozata a nőkről

Az utóbbi néhány napban harsog az Internet Nigel Short nyilatkozatától, amely úgy szólt, hogy „a nőknek nincs megfelelő agyuk a sakkhoz”. Később, amikor támadások özöne érte őt, az angol nagymester hozzáfűzte: „nem azt állítja, hogy a nőknek silányabb a szürkeállományuk, hanem hogy el kell ismerni, a férfiaknak és a nőknek egymástól eltérő agyuk van, ezt biológiai tények is alátámasztják.”

1127423483_wk3du-m.jpg

Az Internetes cikkekben ezután „sötét parasztnak” titulálták Nigel Shortot, kiemelve, hogy legyőzte őt Polgár Judit, na meg Garry Kaszparov. Attól tartok, az a baj, hogy a cikkírók egy-két mondatból próbáltak megítélni egy olyan embert, akiről körülbelül semmit nem tudnak. (Neves, nagyon „neves” orgánumokról van szó! Képzelhetik.) Nyilván rákattintottak a wikipédiára, kinézték Shortról az információkat, és fürge ujjaik már nyomkodták is a billentyűzetet. Ahhoz meg már tényleg nem kell lángész, hogy valakit sötét parasztnak nevezzünk, különösen, ha nem ismerjük.
Emlékezzen vissza rá, aki elég idős hozzá, hogy a 80-as évek világbajnoki döntői a Karpov-Kaszparov meccsekről szóltak. Partik százait játszotta egymás ellen a két legenda! Ám legenda ide vagy oda, ez a sakkrajongó tömegeknek csak igen rövid ideig volt szórakoztató, később határozottan unalomba fulladt. Nos, ezen változtatott Short azzal, hogy 1992-ben a világbajnoki trónus felé megállította az addig kizárólag Kaszparov által legyőzhetőnek vélt Karpovot, ami igenis csúcsteljesítmény, le a kalappal előtte.

kasparovshort.jpg

Kaszparov és Short a londoni Savoy színházban az 1993-as világbajnoki döntőn

Az 1993-as döntőben aztán valóban kikapott Kaszparovtól. Tény, nem bírta idegekkel a harcot. Ha átnézzük a partik elemzéseit, látható, hogy Short fehér színnel szinte minden alkalommal nyerő esélyt szalasztott el Kaszparov ellen, ami a kihívót éppúgy minősíti, mint a világbajnokot…

nigel_short_1976.jpg

Short 1976-ban, szimultánt ad 11 évesen.

Ezzel térjünk is vissza a nyilatkozathoz a nőkről, amit nem érdemes túlbeszélni. Nigel Short egyszerűen csak téved. Az elmúlt száz évben az emberiség hatalmas társadalmi változásokon ment keresztül, és természetesen a nők is sokat változtak, változnak jelenleg is. Lehetetlennek tartom, hogy idővel ne legyenek képesek elhódítani a férfi világbajnoki címet. Manapság rengeteg kislány tanul sakkozni, talán már közöttük van az a zseni, aki arra szintre fog fejlődni, mint Magnus Carlsen vagy éppen „Vishy” Anand. Hazánk sakktörténelmén végignézve, azt hiszem, van okunk abban reménykedni, hogy éppen a mi kis nemzetünk fogja a világnak adni ezt a lányt!