Paul Morphy sakkelvei

Avagy hogyan sakkozzunk...

c3b675004534c1ed84340257d3df0c_54402317061_53389389549_600_396.jpg

Paul Morphy csupán 4 évig volt "világbajnok" (1858-1862). Sajnos, idejekorán visszavonult a versenyzéstől.

Paul Morphy (1837-1884), a sakkozás első (nem hivatalos) világbajnoka. Játéka nagyon sokat hozzátett a sakkozás fejlődéséhez. Morphy a játszmáiból tanulságokat, általános sakkelveket, sakkbölcsességeket fogalmazott meg, amelyek jó eséllyel minden partiban működnek. Ha mégsem, annak a konkrét változatokból adódó sajátosságok az okai, általában azonban az alábbiakat kitűnően fogjuk tudni hasznosítani jószerivel bármilyen tipusú állásban.

1. a játszma kezdeti szakaszában – a megnyitásban – a legfontosabb feladat a haderő harmonikus és minél gyorsabb kifejlesztése.
2. a fejlődés befejezése, vagy legalábbis döntő fejlődési előny nélkül támadást indítani korai és céltalan.
3. a fejlődési előny érvényesítéséhez nyílt vonalakra, szabad átlókra van szükség.
4. aktív és passzív tisztek közti különbség figyelembevétele (helyzeti energia).
5. gyalogroham tisztek támogatása nélkül nem lehet eredményes. A gyalogroham akkor válik átütővé, ha sikerül vonalat nyitni (lehetőleg az ellenséges királyállás felszakításával egybekapcsolva).
6. az ellenfél állásában keletkezett gyengeségeket tartósítani (rögzíteni) és lehetőleg könnyű tisztekkel kell megszállni. A királyállás gyengesége különösen hatásossá teszi a gyalogrohamot.
7. jobb fejlődés mellett nyílt állásra kell törekednünk.
Morphy ezekből a legfontosabbnak a fejlődést és a tisztek aktivitását tekintette. Ennek érdekében szívesen áldozott gyalogot a megnyitásban (cseljátékok), vagy a játszma első szakaszában (kezdeményezés). Igyekezett ideális gyalogcentrumra szert tenni (e4, d4). Nagyon gyakran alkalmazott előőrsöt, még ha annak korai felszámolására számítani is kellett. Előretolt gyalogját sikerrel használta áttörésre is. Játékának vonása az „f” gyaloggal történő előrenyomulás. Kedvelt stratégiai törekvése a kötés.

Végezetül következzék egy Morphy feladvány, hogy ma se maradjunk gondolkodnivaló nélkül.

diagram001_22.png

Fehér indul, és két lépésben mattot ad!

A megoldás (hamarosan) a hozzászólások között.