Újabb sakkbotrány van kibontakozóban

Ez most már mindig így lesz?

A tegnap Grúziában befejeződött női Európa bajnokságon a román Michaela Sandura vetült a csalás gyanújának árnyéka. A történet érdekes, és gyanítom, hogy nincs még vége.

sandu05.jpg

Michaela Sandu joggal tiltakozik


Úgy kezdődött, hogy a tornán Michaela Sandu ötös nyerősorozattal rajtolt, amely kétségtelenül furcsa, hiszen a versenyen induló 98 sakkozónő közül a 2300 Élő pontszámmal rendelkező Sandu csupán a 45 helyre volt rangsorolva. Ám hiába furcsa az öt győzelem, aligha lehetetlen. A versenyen az ún. svájci lebonyolítást alkalmazták, ennek lényege dióhéjban, hogy a győztes a győztessel, a vesztes a vesztessel játszik a következő fordulóban. (Kis magyarázat: a svájci-rendszerű tornák elején az erősebb sakkozók is általában a gyengébbekkel veszik fel a harcot, és ha nyernek, csak akkor kapnak maguknak való ellenfelet.) Sandu az előzetes latolgatás szerint persze nem számított ezen a tornán erős sakkozónak, viszont mindenki lehet jó passzban, vagyis ha elkapja a fonalat, képes lehet nyerősorozatra.
A csalás egyébként, amivel Sandut megvádolták úgy történik, hogy egy segítőtárs figyeli az Interneten az élő adást, számítógépébe pötyögi a parti lépéseit, majd egy miniatűr hangtovábbító berendezést használva mondja meg a helyes lépést a játékteremben feszült gondolkodást imitáló sakkozónak.
Én ezt a csalást úgy fejleszteném tökélyre, hogy többféle elemzőprogramot vetnék be, így nem mondhatnák azt, hogy „na nézd már, ez a sakkozó pont úgy játszik, mint a Houdini 4”, illetve szándékosan nem a legjobb lépést adnám tovább a sakkozónak, hanem csak a szimplán jó lépéseket, amelyek akár egy embertől is származhatnának. Ha még azt is hagynám, hogy a parti színvonala hullámozzon, olykor a másik fél kerüljön előnybe, majd meglépetném azokat a bizonyos jó lépéseket, ezáltal nyerne a sakkasztalnál ülő játékos, akkor a lebukásra az esély igen kevés lenne.
A vád szerint pontosan ez történt a tornán. Sandu partijai erősen hullámoztak, a román lány gyakran kiengedte az előnyt a kezéből, de aztán sikeresen visszaszerezte a kellő pillanatban. Legalábbis az első öt fordulóban, mert miután megvádolták csalással, sorban jöttek a vereségek. Sandu szerint, és ez teljességgel igaz lehet, nehéz úgy játszani, hogy csalással vádolják. Továbbá a lélektani teher mellé a rendezők az általa játszott partik Internetes közvetítését 15 perces késleltetéssel továbbították. Vádlóinak válasza, no lám, itt a bizonyíték ellene: az utolsó négy játszmáját elveszítette, a késleltetés miatt már nem tudott csalni!

220px-natalia-zhukova.jpg

Natalija Zsukova másodszor is megszerezte az Európa-bajnoki címet


A „fő vádló” egyébként a későbbi Európa bajnok volt, Natalija Zsukova, aki a lehetséges 11 pontból 9,5-öt szerzett és utolsó öt játékát megnyerte. Közben természetesen még arra is volt ereje, hogy Sandut lejárassa a világ előtt, így kétségkívül le a kalappal előtte. Halkan hozzáteszem Zsukova eredményéhez, hogy játékereje alapján csupán a 15. helyre várták…
Hát van min gondolkodni a mostani női Európa-bajnokság után. És ha lassan mindenki gyanús lesz egy-egy jobb eredmény után – dacára a szigorú intézkedéseknek, amelyeknek következtében elektronikus eszközt szinte lehetetlen bevinni a versenyterembe –, vajon lesz még értelme a versenyszerű sakkozásnak?