Világ sakkfesztivál a Várkertben

 

A rendezvény kiváló programok kavalkádját sorakoztatta fel az érdeklődők számára, akik megismerkedhettek a sakk és a technika legújabb vívmányainak találkozásával. A nap végén rendezték a pénzdíjas Highlander Kupát, amelynek elődöntőjében két korábbi világbajnok csapott össze két magyar fiatallal, az orosz Anatolij Karpov a 16 éves nemzetközi mester, Gledura Benjáminnal mérkőzött meg, míg az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellenfele a sakkolimpián ezüstérmes magyar válogatott tagja, Balogh Csaba volt.

Az első elődöntőben Gledura képes volt meglepni az orosz klasszist, ám a magyar döntő nem jött össze: Kaszimdzsanov nyert Balogh ellen.

- Kevés időm volt gyakorolni, mert én ugyebár most már az orosz parlamentben dolgozom, de azért néha még bábukat ragadok, és még mindig élvezem - kommentálta mosolygósan a vereséget Anatolíj Karpov.

- Nagyjából egy hetet készültem erre a megmérettetésre, boldog vagyok, hogy legyőztem világklasszis ellenfelemet - mondta a mindössze 16 éves Gledura Benjámin, aki 5 éves kora óta sakkozik, de nagy figyelmet szentel a testi rekreációra is: az egri szupertehetség 7 esztendős volt, amikor elkezdett úszni.

A Highlander Kupa döntőjét (amelyen a két "elődöntő" két győztese snell-játszmában csapott össze egymással) végül nem a magyar játékos, hanem az üzbég Kaszimdzsanov nyerte, így övé lett a hatmillió forintos különdíj.



Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke kijelentette, a rendezvény közösségi élményt nyújtott mindenki számára egy olyan sportággal kapcsolatban, amelyben az egyéni teljesítmény a döntő.

– Mindemellett példaképeket állítottunk azok elé, akik még csak most ismerkednek a sakkal, vagy kezdő szinten művelik a sportágat, hiszen fantasztikus játékosokat láthattak élőben az asztaloknál – tette hozzá Seszták Tamás.

A Várkert Bazárban első ízben megrendezett Világsakkfesztivál ötletgazdája és főszervezője minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit, aki sporteredményein túl innovatív oktatási programjával is egyedülálló sikereket ért el. Az Aquaprofit-Polgár sakkfesztiválból kinőtt rendezvény kiemelten rangos társadalmi eseménnyé vált, amelyen az idén a Samsung SMART School is bemutatkozhatott. A fesztivál tortájának felvágása után beszélgettünk a rendezvény házigazdájával, aki huszonhat évig vezette a női világranglistát.


(fotó: MTI, galéria: Fachet Imola)

- Szervezőként hogyan értékelné az első Világsakkfesztivált? Elnézve a megjelenők számát és az izgatott, boldog arcokat, itt Budapesten nagy siker volt...

- Örülök, hogy így látja. Valóban sokan voltunk, sok gyerek, sok család kilátogatott a rendezvényre - már amennyire beláttam ezt a 12000 négyzetmétert. A felnőttek és a gyermekek is folyamatosan játszottak szimultánban, különböző vetélkedőkön, a Sakkpalota program különböző platformjain, volt mindenféle képességfejlesztő játék, s az arcfestésnél is folyamatosan hosszú sorok álltak, akárcsak a koronakészítésnél, a festegetésnél, az interaktív játékoknál, és a különféle digitális alkalmazásoknál is folyton cserélődtek a résztvevők. A programokkal érkező referenciaiskolák bemutatóira is sokan kíváncsiak voltak. Az idén Hajós András sakkszövegíró műhelye volt a különlegesség, amennyire láttam, neki is nagy sikere volt. A fesztivál talán legnagyobb "dobása" pedig a Highlander Kupa  volt Anatolij Karpovval és Rusztam Kaszimdzsanovval, és ez a verseny egyértelműen rendkívül izgalmas szakmai és sportélményt nyújtott a közönségnek.

- A sakkoktatás 2013 óta a Nemzeti Alaptanterv részét képezi. Melyek az eddigi tapasztalatok?

- A sakk képességfejlesztő tantárgyként 2013 szeptemberétől választható, amiről mi tudunk szeptember előtti szám: körülbelül százötven iskola használta a Sakkpalotát, ebből tizenegy intézmény referenciaiskolánkként működik. A tapasztalatok nagyon pozitívak, és a visszajelzések szerint a Sakkpalotát használó gyerekek jobban szeretnek iskolába járni, kreatívabbak, fókuszáltabbak, koncentráltabbak. A sakk szabályain alapuló játékos módon történő ismeretszerzés szintén pozitív fogadtatásra talált, a gyerekek jobban képesek összefüggésükben, komplexitásukban látni a különböző tantárgyakat.

- A SMART-tantermek mekkora segítséget jelenthetnek a sakk, mint képességfejlesztő tantárgy oktatásában?

- Az idei az első alkalom, hogy együttműködünk a Samsunggal, és nagy örömünkre a dél-koreai cég kihozta a SMART Schoolt a rendezvényünkre. Úgy gondolom, arról nem lehet vita, hogy hosszabb távon a digitális oktatásé a jövő. Már jelenleg is olyan korban élünk, ahol a digitális megjelenések és a digitális felületeken történő tanulás az oktatás szerves részévé vált. A mai világban már minden interaktív, azt azonban nem szabad elfelejteni - és ezt itt a helyszínen is igyekeztünk érzékeltetni -, hogy a gyerekeknek nagyon fontos az az élmény, ami egymással kommunikálva tudnak megélni, megtapasztalni. A jövő nagy kérdése, hogy a technikát, a digitális kornak a tanulást, az ismeretszerzést megkönnyítő vívmányait hogyan tudjuk összehangolni a személyes emberi élményekkel - mondta Polgár Judit.

A Highlander Kupa mérkőzéseit a Várkert Bazárban és a világhálón élőben lehetett követni, a helyszínen jelen volt a magyar sakkozás krémje, így többek között az olimpiai bajnok Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója is.

A minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven keresztül vezető Polgár Judit által megálmodott esemény minden programja teltházas volt. Polgár Judit célja és álma, hogy tíz éven belül elérje: az adott napon egyszerre ötmillióan sakkozzanak a világ legkülönbözőbb pontjain.

 

 

Forrás:

http://tenyek.hu/belfold/189777_sakkfesztival_a_16_eves_magyar_megverte_az_egykori_vilagklasszist.html

http://www.samsungsport.hu/egyeb-sportok/20151017/hatalmas-siker-sztarok-a-varkert-bazarban/