Játszma közben káromkodó sakkmester? Hát régen mindent lehetett?!

A válasz: igen. Régen mindent lehetett. A Nemzetközi Sakkszövetséget csak 1924-ben hozták létre, így aztán az írott szabályoknak az 1800-as évek első felében, a romantika korszakában még meglehetősen híján voltak. A világbajnoki ciklust sem szabályozták, ezért 182 éve a kor legjobb sakkozóját csak úgy körülbelül lehetett megtalálni. Az 1830-as évek sakkot szeretői az ír származású McDonnellt, illetve a francia Labourdonnaist vélték a legjobbnak, következésképpen 1834-ben Londonban, a sakkozás akkori fővárosában, a küzdelem közöttük elkerülhetetlenné vált.

cn3969_macdonnell.jpg

McDonnell

louischarlesmahedelabourdonnais.jpg

Labourdonnais

Manapság 12 játszmából áll a világbajnoki döntő, és kicsit több, mint két hét alatt, pihenőnapokkal együtt lezavarják a jeles sakkeseményt.

1834-ben júniustól egészen októberig játszotta McDonnell és Labourdonnais a páros mérkőzésüket. E közel fél év alatt 88 játszmát váltottak, amelynek a végeredménye +44, -30, =14 lett Labourdonnais javára. Tudni kell, hogy sakkórát sem használtak, a játékosok annyit gondolkodtak egy lépésen, amennyit csak akartak. McDonnell pedig szeretett gondolkodni. Előfordult, hogy egyetlen lépésen akár másfél órát töprengett. De volt más furcsaság is: Labourdonnais előszeretettel káromkodott, ha rosszat lépett, vagy éppen nevetgélt, ha jól állt. Az sem volt ritka, hogy játék közben azzal szórakoztatta a szép számmal jelenlévő nézőközönséget, hogy epigrammákat mondott.

A közönséget sem kellett félteni. A játékosokat rendszeresen kérdésekkel vagy hangos bekiabálásokkal zavarták. Nem csoda, hogy a hosszúra nyúlt páros mérkőzés mindkét játékos egészségét felemésztette. McDonnell éjszakánként nem tudott aludni, helyette idegességében a szobájában sétált fel és alá, Labourdonnais pedig alkohollal próbálta csökkenteni a rá nehezedő feszültséget.

A mai feladvány ennek a páros mérkőzésnek az 54. játszmájából van. A játszma egyébként annyira tetszett D'Arblaynak, hogy verset írt róla, amely a Chess Player Magazin 1867. évi kötetében megjelent.

Világos (McDonnell) lép!

diagram003_38.png

A romantikus megoldást a hozzászólásokhoz várjuk!