Carlsen legyőzve

Bilbaóban szenzációval kezdődött meg a IX. Chess Masters Final. A nyitányon az amerikai Hikaru Nakamura sötéttel legyőzte a norvég világbajnok Magnus Carlsent. Pályafutása során klasszikus partiban először nyert a világelső ellen, akitől korábban tizenkétszer szenvedett vereséget. A világbajnoki kihívó orosz Szergej Karjakin az amerikai Wesley So-val remizett. A holland Anish Giri előnyösebb végjátékát nem tudta győzelemig fokozni a 17 éves kínai Wei Yi ellen.

 

IX. Chess Masters Final  Bilbaó  Carlsen Karjakin

 

Az esztendő nagy érdeklődéssel várt versenyén már az első játéknapon megszületett a meglepetés. Megszakadt egy hihetetlen sorozat, Hikaru Nakamura a pályafutása során először tudta legyőzni Magnus Carlsent. Korábban harminc klasszikus gondolkodású idejű partiban csatáztak, 18 döntetlen mellett Nakamura tizenkét játszmában vereséget szenvedett.  Utoljára tavaly Londonban mérkőztek meg, Carlsen pozíciós csúcsteljesítménnyel, szenzációs végjátékban mért vereséget riválisára.

 

IX. Chess Masters Final  Bilbaó  Carlsen Karjakin

 

Bilbaóban a sorsolás szeszélye folytán már az első fordulóban farkasszemet néztek egymással, Carlsen a világos bábukat vezethette. Ravaszkodott a lépéssorrenddel, a szicíliai védelem egyik ritkább folytatása került terítékre, hiszen sötét ritkán fejleszti szárnyra sötéten mozgó futóját. Nakamura elkerülte a vezércserét, Carlsen nem húzta meg az e5 lépést. Nehéz volt ráismerni a világbajnokra, bizonytalan volt, fölöslegesen kockáztatott királyszárnyi akciójával. Nem értettük a 21.g5 lépését, az amerikai nagymester átvette a kezdeményezést, a világelső királyállása ezer sebből vérzett. Nakamura válogathatott a nyerések között, a 46. lépés után fogadhatta a csalódott Carlsen gratulációját. A remek rajt Nakamurának szárnyakat adhat, Carlsennek nem lesz könnyű megemésztenie a vereséget, de leginkább rossz játékát.

 

IX. Chess Masters Final  Bilbaó  Carlsen Karjakin

 

Kihívója, Szergej Karjakin a spanyol megnyitásban csatázott Wesley So-val. Az amerikai nagymester gyalogáldozattal ellenjátékhoz jutott, érdekes küzdelem bontakozott ki, amely végül örökös sakkal ért véget.

Nagy vizsga előtt áll a mezőny legfiatalabb résztvevője, a 17 esztendős Wei Yi. Már az első partijában nehéz védekezés várt rá, Anish Giri futópárjával, szabadgyalogjával alaposan feladta  a leckét ellenfelének. A holland titán kedvező állását nem tudta győzelemig fokozni.

 

IX. Chess Masters Final  Bilbaó  Carlsen Karjakin

 

Verőci Zsuzsa

 

forrás: http://sakkblog.reblog.hu/szenzaciosan-rajtolt-nakamura-tizenket-vereseg-utan-sotettel-gyo